Rätt skor för löpningen

löparskor

För att göra löparrundan till en härlig upplevelse, krävs bra skor på fötterna. Ett par bra skor känns inte bara skön på foten utan måste också vara anpassad efter din löpstil och din nuvarande vikt. Foten förändras över tid och den modell som tidigare varit optimal, kanske inte alls passar dig längre.

Genom att besöka en butik där dom har kunnig personal och utrustning för att se hur du kliver på foten, kan du få hjälp att hitta den sko din fot behöver. När du vet vilken sko som passar dig kan du hitta en onlinebutik som säljer löparskor och köpa dom där. Det finns i huvudsak tre typer av stilar med anpassade skor.

Pronation

Detta löpsteg innebär att du sätter i foten med utsidan av hälen och sedan rullar diagonalt genom foten med ett frånskjut från insidan av foten. Det finns olika grader av pronation, från lätt till överpronation.

Supination

Innebär att du sätter i foten med utsidan av hälen och fortsätter hela steget rullande på utsidan med ett frånskjut på utsidan.

Neutralt löpsteg

Du landar på utsidan hälen och rullar fram steget samtidigt som foten vinklas något inåt. Ungefär 25% av den svenska befolkningen tros använda detta löpsteg.

Kroppsvikten

Ytterligare en faktor att påverka ditt skoval, är din vikt. Den som väger lite mer behöver en sko med rak eller lätt svängd läst och som är stabil. Kroppsvikten påverkar också skons stötdämpning. En stadig sko passar utmärkt för de längre träningspassen och brukar vara något tyngre. En lätt sko kan däremot vara skön på de kortare passen.

Fotvalvet

Du kan enkelt undersöka vilken typ av fot du har genom att fukta foten och ställa den på ett blankt papper. Avtrycket du ser förmedlar om fotvalvet är högt eller lågt. Ett lågt valv innebär ofta att du pronerar och behöver en sko med pronationsstöd. Ett medelhögt valv ger dig större valmöjligheter. Du bör dock undvika skor med pronationsstöd. Höga valv talar för supination och behöver en stabil sko med svängd läst.

Bäst-i-test

Med allt detta kan du sedan titta på test av löpskor och vilka skor har fått de bästa betygen. Sedan är det bara att ge sig ut i löpspåren!