Övervikt och fetma ökar riskerna under graviditet

graviditetstest_517698787

Övervikt behöver inte automatiskt betyda ohälsa, men det finns många risker med övervikt och fetma, inte minst när det kommer till graviditet och förlossning. Det kan vara bra att ha det i åtanke och ta ett aktivt beslut om man är överviktig och planerar att bli gravid. Om du är överviktig och har en önskan om att bli gravid så kan du alltså få flera fördelar med att gå ner i vikt.

Kan vara svårt att bli gravid

När man är överviktig så kan det ibland vara svårt att bli gravid. Övervikten hindrar kroppen och hormonsystemet kan vara satt i obalans. Om man planerar att bli gravid men vet med sig att man har en övervikt så kan det alltså vara lämpligt att börja äta mer hälsosamt och dessutom öka motionen. Under tiden man går ner i vikt så finns det många olika produkter som kan vara till hjälp hos graviditetskollen.nu, exempelvis Clearblue ägglossningstest och fertilitetsprodukter av olika slag. Om övervikten beror på någon sjukdom eller rubbning av något slag så bör man konsultera med läkare, och det bör man göra vare sig man har en önskan om graviditet eller inte.

Risker vid graviditet och förlossning

En gravid kvinna som har en betydande övervikt eller fetma riskerar att drabbas av komplikationer under graviditeten eller vid förlossningen vilket bland annat tas upp i Läkartidningen. Vissa förlossningskliniker tar inte emot kvinnor över ett visst BMI och man hänvisas till sjukhus med en annan kompetens. Det kan vara bra att känna till riskerna om man är gravid, för att snabbt kunna söka hjälp vid misstanke om problem. Har man blivit gravid så ska man inte börja banta. Däremot så är det inte fel att lägga om kosten om man äter onyttigt, så att man äter bra och näringsrik mat samt rör på sig. Dagliga promenader i friska luften är bra. Är man van att träna redan innan graviditeten så kan man träna vidare på samma sätt även när man är gravid.