När träningen förvandlas till ett jobb

Träning är för somliga ett nödvändigt ont. För andra är det en rolig fritidsaktivitet. Och för en del är det ett kall till ett yrke. Detta kan ske på ett par olika sätt och beroende på vad man lägger vikt på i livet kanske en väg är mycket mer passande än en annan.

Professionell atlet

Vägen till att bli proffs inom någon sport eller idrott är knappast den enklaste. Men för de som lägger ned otroligt mycket tid och energi i sin träning kanske detta också känns som det mest naturliga valet. En av grundkraven man ofta behöver är att ha börjat med den valda träningsformen tidigt i livet, även om det finns undantag. Men det är bara första steget på vad som vanligtvis är en mycket lång väg.

Fysioterapeut

Som fysioterapeut arbetar man inte så mycket med sin egen träning som med andras. Detta kräver dock en väldigt bra förståelse för kroppen och hur den fungerar, för att inte tala om hur fysiska aktiviteter och övningar påverkar kroppens muskler, leder och liknande. Många tänker säkert på fysioterapeuter som en yrkesgrupp man uteslutet finner på sjukhusen. Men de kan lika gärna jobba för ett privat företag eller söka tjänster genom bemanningsföretag.

Personlig tränare

Precis som med fysioterapeuter lägger man ju fokusen på andras träning när det kommer till yrkeslivet. Men istället för att bara hantera rehabilitering jobbar man ofta med fullt friska människor som söker att bli starkare, snabbare, smidigare, mer uthållig eller förbättra sin fysik på något annat vis. Att vara erfaren inom träning räcker dock inte för att kunna bli en personlig tränare. De måste även gå riktiga utbildningar för att få en bredare kunskapsbas.