Kom igång – att hitta och behålla motivationen

Visst borde vi alla göra lite mer. Träna lite mer, eller kanske äta lite bättre. Men det är alltid lätt att börja bara för att sedan känna hur motivationen dalar och snart är du tillbaka i soffan och slösurfar på Facebook istället för att gå ut på den där träningsrundan du hade planerat.

Det är inte lätt att hålla motivationen uppe, framför allt inte när livet kommer emellan. Det är sjuka barn, förkylningar och magsjukor. Eller också är det bara lite för mycket på jobbet just nu, samtidigt som du ju sov riktigt dåligt förra natten. Så hur håller man då motivationen efter de där första veckorna när nyhetens behag börjar ebba ut?

Det finns många förslag på hur man ska göra för att hålla motivationen uppe, men generellt kan sägas att yttre motivation, alltså sådan som du får när du tänker att du borde göra si och så eller att du måste göra någonting, är den typen av motivation som ganska snart går över. När du känner dig tvingad att göra någonting för någon annans skull eller för att du borde, är det helt enkelt inte lika intressant att fortsätta.

Andra knep för att hålla motivationen uppe kan vara att träna med en kompis eller att boka in någonting trevligt efter att träningen är avslutad, som kanske en stund i bastun eller i något bubbelbad om det finns på din träningsanläggning. Du kan även göra en lista på anledningar till varför just du vill träna, utan ord som måste och borde, och återvända till den varje gång du känner att motivationen dalar.

När det kommer just till träning brukar dock många säga att man ska hitta en träningsform man faktiskt tycker är rolig. Om man gör något som är jobbigt men samtidigt är roligt är det så mycket lättare att hålla uppe motivationen och komma tillbaka om och om igen. Tränar man något man inte gillar är det så mycket enklare att använda även dåliga ursäkter för att inte träna.

Ibland kan det räcka med lite handfasta tips på hur man ska jobba bättre med sig själv för att trivas inom sitt eget skal. Det kan vara det som gör förändringen i ditt liv.

I grund och botten handlar det ju ändå om målsättningar. Att hålla uppe motivationen är något man behöver göra för att nå de mål man satt och då gäller det ju att försöka komma ihåg varför man satte de mål man gjorde. Det händer ju så klart att man sätter mål som ska uppnås inom viss tid, men om det inte går att nå målet inom tidsramen på grund av faktorer man inte hade med i beräkningarna är det bättre att försöka omdefiniera tidsramen istället för att se det som förlorat. Då ryker motivationen ganska snabbt.