Dåliga vanor som skadar hälsan

När det kommer till vanor kan vi nog alla erkänna att vi ha en eller ett par dåliga sådana. Vissa av dessa har dock en betydligt större inverkan på vår hälsa och kan göra väldigt stor skada i det långa loppet. Här tittar vi på några av de värsta.

Rökning

Ingen behöver bli tillsagd att rökning är dåligt för hälsan. Men då det både är starkt vanebildande och ett beroende är det ofta lättare sagt än gjort att sluta röka. De mest effektiva metoderna kan variera från person till person. För somliga kan det vara effektivt att byta till en e-cigarett till att börja med medan andra behöver sluta helt och hållet redan från början och söka sig till metoder som nikotintuggummin eller till och med kognitiv beteendeterapi för att hjälpa att bryta mönstren.

Alkohol

Alkohol hamnar i samma fack som rökning i att vi alla vet skadorna med det. Till skillnad från rökning kan man dock se till att hålla sig på en konsumtionsnivå som minimerar riskerna. Många har säkert läst både den ena och den andra artikeln om positiva effekter av exempelvis vin. Men statistiken säger även att i det långa loppet är ingen alkohol fortfarande mer fördelaktigt för hälsan än ett litet intag.

Sömnlöshet

Sömnen är otroligt viktig för människor och vi behöver inte missa mycket för att ta skada, antingen kort- eller långsiktigt. Att få tillräckligt många timmar varje natt och se till att sova ungefär samma tid varje dag kan göra väldigt stor skillnad för många aspekter av hälsan.