Cykling är en fantastisk träningsform

Cykeln är ett utmärkt fortskaffningsmedel som både är snäll mot miljön och mot kroppen. Och cykling som träningsform har även det en mängd fördelar. Om du söker ett sätt att träna men inte riktigt hittat något som passar dig än, skulle vi vilja slå ett slag för just cykling här.

Skaffa utrustningen

Idag finns det många olika cykeltillbehör, och många som just kan vara bra för de som cykeltränar. Men när du först kommer igång behöver du egentligen inte något mer än cykeln och bekväma kläder. Du kommer nog behöva lägga ut en slant på en bra cykel. Men som nybörjare behöver du inte köpa någon av värstingarna på marknaden. Du kan hitta en fullt duglig cykel idag till riktigt överkomliga priser. Om du sedan är sugen på ett eller annat tillbehör är det ju självfallet fritt fram att köpa dem också.

Fördelar med cykling

Cykling som träningsform är något som praktiskt taget alla kan komma igång med och det är många i Sverige som har detta som sin huvudsakliga träning i livet. En fördel cykling har över träningsformer som löpning är att den är väldigt skonsam mot knäna och andra leder. Och då problem med leder är ett väldigt vanligt fenomen är cykling ett bra alternativ för många. Cykling aktiverar dessutom några av kroppens största muskler i form av framsidan av låren och sätesmusklerna. Och aktiveringen av stora muskelgrupper stärker hjärtat och förbättrar cirkulationen i kroppen.

Komma igång som nybörjare

När du först börjar cykelträna är det viktigt att inte köra allt för hårt i början. Du bör ta det ganska lugnt de första veckorna och se till att vila ordentligt. Detta är speciellt viktigt om du inte varit speciellt aktiv innan. Men även om du hållit på med annan träning kommer nog kroppen inte vara van den nya sortens belastning. Var också noga med att vila ordentligt mellan varje träningspass för att inte riskera överbelastning.