Cykla för bättre hälsa

Cykla

Att börja cykla är en enorm hälsoinvestering och en träningsform som alla kan utföra, oavsett ålder och tidigare träningserfarenheter. Antingen kan man cykla för motionens och välmåendets skull, för att må bra i vardagen, eller i syfte att gå ner i vikt, förbättra konditionen – eller kanske både och?

Cykling har många fördelar jämfört med andra träningsformer, framförallt eftersom det är en skonsam träningsform. Cykling sliter minimalt på leder och knän, vilket gör det passande för dig som har knäproblem. Eftersom du slipper bära upp din egen kroppsvikt, som vid till exempel löpning, passar det utmärkt för den som är överviktig och vill gå ner i vikt. Cykling är dessutom en effektiv träningsform som tillåter dig att kunna ta ut dig maximalt och verkligen förbättra din kondition avsevärt.

Du behöver inte särskilt mycket för att komma igång, mer än en cykel och en cykelhjälm möjligtvis. Men om du fastnar för cykel som träningsform finns det massor av bra prylar att investera i, såsom cykelkläder, lampor, flaskställ och cykeldatorer. Det mesta av det du behöver går att hitta online idag. För att motivera dig ännu mer kan du alltid anmäla dig till ett cykellopp, ett bra mål, om du vill utvecklas i din träning.

Att cykla aktiverar stora muskelgrupper i benen. Ju större motstånd du har, desto mer får lår och vader arbeta. Givetvis tränar det också konditionen, eftersom du syresätter musklerna och låter hjärtat arbeta, vilket sänker din vilopuls och gör att du orkar mer i vardagen. Det ställer också vissa krav på balansen, vilket gör cykling till en allsidig träningsform som bränner rejält med kalorier. Har du aldrig tidigare cyklat i syfte att träna är det inte så svårt att komma igång, eftersom du alltid kan anpassa tempo och motstånd utifrån den nivå du är på.