Annorlunda träning – BMX

shutterstock_273669779
MarcelClemens / Shutterstock.com

Du behöver inte gå på spinning eller slita med vikterna på gymmet för att få bra träning. Det finns lite annorlunda alternativ som du kan pröva. En av dem är att cykla med BMX.

Vi menar inte att man ska cykla runt stan eller fram och tillbaka till jobbet. Man ska ut på banor och cykla trail eller ut i hård terräng. Sådana cykelturer kommer att stärka hela din kropp och jobba upp din kondition.

För att lära sig trailcykling måste du först och främst köpa en passande cykel. Inom BMX är Scott Volt ett bra val och helt klart prisvärd. En BMX-cykel ska tåla många smällar och tung belastning. Du kommer att cykla snabbt, hoppa, tricksa och mycket mer.

Du behöver bra skydd om du ska träna trail eller vara med i ett race. Du behöver en rejäl hjälm, mycket tåligare än en vardagshjälm. Du kommer också behöva benskydd, ryggskydd, långärmat och rejäla byxor, kraftiga handskar, whiplashskydd, bröstplatta och en skyddsjacka. Det är en sport och träningsform som kan vara farlig om man inte följer säkerhetsåtgärderna och bär rätt kläder.

Om du inte är säker på om BMX-träning är något för dig, kan du göra en provsession. Kontakta en lokal BMX-klubb och fråga om de har några lediga platser för nybörjare. Fråga om de har lånecyklar som du kan använda under första sessionerna till dess du vet om det här är träningsformen för dig.

Trots all säkerhet och skyddskläder kommer man ha få träningsvärk och en del blåmärken innan man lär sig att kontrollera cykeln. Men om du är modig och gillar fart, kommer du att älska BMX-träning!